МОК остана единствената международна спортна организация, която настоява да проведе своето

...
МОК остана единствената международна спортна организация, която настоява да проведе своето
Коментари Харесай

МОК и Япония вироглаво настояват олимпиадата да върви по план

МОК остана единствената интернационална спортна организация, която упорства да организира своето събитие по план независимо от пандемията от ковид. Това стана ясно във вторник след видеоконференция на Борда на олимпийския комитет и интернационалните спортни федерации, която трябваше да оцени рисковете за летните игри в Токио 2020.

След нея бе пуснато предълго официално съобщение, в което се акцентира, че " няма нужда от каквито и да е фрапантни ограничения на този стадий " . Нещо повече - МОК отхвърля като " контрапродуктивни спекулациите, че олимпийските игри може да бъдат отсрочени или даже анулирани, като повтаря своята решителност те да бъдат извършени по проект ".

И това изказване идва на фона на пандемията от COVID-19, която прекъсна целия международен спорт и провокира безпорядък с квалификационния развой за олимпийските игри дотолкова, че изобщо не е ясно дали той ще бъде приключен в точния момент. Но и това не тревожи все още МОК и японските публични управляващи.

Олимпийският комитет въпреки всичко признава, че спортистите " ще срещнат огромни провокации "  в техния блян да се класират за Токио 2020.

Само дето не става въпрос за 50-100 състезатели. Към момента едва 57% от плануваните 11 000 квоти за спортисти са попълнени , но МОК упорства, че ще работи " взаимно с интернационалните федерации, с цел да приготви всички нужни и на практика акомодации за техните квалификационни системи ", засягащи попълването на останалите 43% олимпийски места.

В писмо, разпратено до федерациите, спортният шеф на МОК Кит Макконъл написа, че бордът " ще преразгледа всички промени, които имат въздействие върху правилата на цялостния квалификационен развой ".

В момента МОК обсъжда промяна на критериите и разпределение на квотите за Токио 2020 въз основа на " исторически резултати и класации " за спортове, " чиито квалификационни шампионати и надпревари са прекъснати или отсрочени ". Освен това комитетът добавя, че може да стигне до вид да се употребяват и единствено резултатите от извършените досега квалификации. Като друга мярка МОК разреши на федерациите въпреки всичко да удължат своите квалификационни интервали и да премахнат вече открити критерии като избран брой шампионати или точки за олимпийски класации.

Подобни ограничения обаче биха предизвикали световна вълна от яд, която ще се стовари върху олимпийския комитет и може даже да докара до протест на игрите, в случай че те въпреки всичко се състоят.

Ситуацията сега е такава, че десетки шампионати, които трябваше да дефинират участници за Токио 2020, са отсрочени поради пандемията. А МОК твърди, че измененията в квалификационните системи ще бъдат оповестени при започване на април, като прибавя: 

" Ние оставаме изцяло ангажирани с олимпийските игри в Токио. При оставащи над четири месеца няма нужда от фрапантни решения. МОК окуражава всички спортисти да продължат да се приготвят за игрите по най-хубавия вероятен метод и имаме убеденост, че множеството ограничения, взети от управляващите по света, ще оказват помощ за разрешаване на обстановката с вируса COVID-19. "

На същото мнение е и японското държавно управление. След изказване предходната седмица на премиера Шиндзо Абе, че игрите трябва да се проведат, във вторник и олимпийската министърка на страната - Сейко Хашимото, удостовери тази решителност.

" Целта ни е да проведем пълноценни игри. Ние ще създадем всичко по силите си, за да ги проведем по проект и да убедим МОК, че имаме тази опция ", сподели някогашната шампионка по кънки тичане.

Не всички обаче са съгласни олимпийският комитет да е единствената спортна организация, съпротивляваща се на международната обсада. Канадката Хейли Уикенхейсър, която от 2014 година е член на МОК в комисията на спортистите, се възпротиви най-остро.

" Кризата е по-голяма и от олимпийските игри. Ние не знаем какво ще стане в идващите 24 часа, какво остава за след три месеца - съобщи 4-кратната олимпийска шампионка по хокей на лед. - Като спортист мога да си показва и съм съпричастна с паниката и терзанията на спортистите. В момента те не могат да упражняват, не могат да пътуват по проект, спонсорите и маркетинговите компании не могат да оказват помощ в същата степен. Смятам, че  настояването на МОК да продължи напред при тази обстановка е безчувствено и нечовешко . "

Надигат се и други гласове. Президентът на олимпийския комитет на Испания Алехандро Бланко разгласи, че избира игрите да бъдат отсрочени, с цел да се даде опция на спортистите да се приготвят пълноценно.

" Всекидневните вести са неприятни за страните по света, само че за нас най-важното е, че в този момент нашите спортисти не могат да упражняват. Така че, в случай че има игри по проект, те ще са в неравностойно състояние по отношение на други спортисти ", добави Бланко.

И това негово мнение споделя главното от позиция на олимпийците. Защото квалификациите по множеството спортове трябваше да приключат по проект доникъде на май. След което класиралите се за Токио 2020 да продължат целенасочена подготовка към пик на спортната форма за интервала 24 юли - 9 август.

Сега спортистите, първо, не знаят дали ще се проведат оставащите им квалификации , а мнозина от тях разчитат точно на последните надпревари, с цел да си вземат квотите - " българска информация ": нашите боксьори, борци, щангисти, джудисти, каратисти, лекоатлети, които разчитаха на пролетния интервал за покриване на нормативи и печелене на квоти за Токио 2020

Второ - в случай че се премине на разновидността да се употребяват актуалните класации и резултатите от квалификации досега, това би класирало на игрите непредвидени участници и би извадило от тях доста от любимците .

Последният аспект остава казаното от испанския олимпийски началник: никой няма опция да тренира обикновено, с цел да отиде квалифициран в Токио , в случай че олимпиадата там остане на авансово избраните дати.

Затова най-вероятното решение макар упорството на МОК сега е игрите в Токио 2020 да бъдат отсрочени за края на годината. Това, по всичко проличава, ще бъде официализирано при започване на април, а до тогава ще се изпишат тонове мастило с изявления " за " и " срещу " дейностите на интернационалния олимпийски комитет в изискванията на вирусна пандемия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР